fbpx

Orizontul Întunecat al Libertății Presei

Am început un nou an cu noi provocări și evident, noi rezoluții. Pentru noi, una dintre ele a fost, evident, sa ne îmbunătățim abilitățile de vizualizare de date. De aceea, ne-am decis să începem să participăm mai activ în comunitatea #MakeoverMonday, pe care o urmărim deja de luni bune, dar pentru care nu ne-am prea făcut timp până acum.

Ce este #MakeoverMonday

#MakeoveryModay este un proiect început încă din 2016 de doi dintre cei mai importanți experți în domeniul information design-ului actual, Andy Kriebel, profesor în cadrului platformei educationale DataSchool și Andy Cotgreave, fost profesor de vizualizare de date în cadrul Universității din Oxford și actual membru al echipei de dezvoltare a software-ului Tableau

Proiectul a început de la premisa că cel mai bun mod de a învăța principiile vizualizării de date este prin exersarea constantă a abilităților în cadrul unor proiecte cât mai provocatoare. MakeoverMonday este o comunitate online dedicată promovării bunelor practici în domeniul information designului. În fiecare săptămână cei doi coordonatori propun un set de date către comunitate urmând ca vizualizările să fie apoi postate online de membrii acesteia și revizuite de cei doi coordonatori într-un webinar în fiecare zi de miercuri. Proiectul este deja în a 54-a săptămână, iar galeria de propuneri în constantă creștere reprezintă un bun punct de pornire și inspirație pentru oricine vrea să înceapă să testeze apele designului informațional.

MakeoverMonday S54 – Orizontul Întunecat al Libertății Presei

Pentru această ediție setul de date propus spre vizualizare provine din studiul realizat anual de organizația FreedomHouse și cuprinde evaluări anuale ale indexului libertății presei din toate statele lumii pentru perioada 1993 – 2016.

Câteva descoperiri interesante provenite din ultimul raport FreedomHouse

  • Libertatea presei globale a scăzut până la cel mai mic nivel din ultimii 13 ani în anul 2016, pe fondul amenințărilor fără precedent pentru jurnaliști și mass-media din principalele democrații și a noilor tentative ale statelor autoritare de a controla presa, inclusiv dincolo de frontierele lor.
  • Doar 13% din populația lumii se bucură de o presă liberă – adică un mediu media unde acoperirea știrilor politice este robustă, siguranța jurnaliștilor este garantată, intruziunea statului în afacerile mass-media este redusă, iar presa nu este supusă unei legislații nefavorabile sau presiunilor economice.
  • 45% din populația lumii locuiește în țări în care mediul media este controlat de stat. Cele mai afectate țări și teritorii din lume sunt Azerbaijan, Crimeea, Cuba, Guineea Ecuatorială, Eritreea, Iran, Coreea de Nord, Siria, Turkmenistan și Uzbekistan.
  • Politicienii din democrații, cum ar fi Polonia și Ungaria, au subminat în ultimii ani instituțiile de presă tradiționale, exercitând influență asupra canalelor publice și promovând organizații media apropiate regimurilor din cele două state.
  • Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a dinigrat presa, respingând rolul social al știrilor.
  • Politicienii din regiuni autoritare, cum ar fi Turcia, Etiopia și Venezuela, au folosit tulburările politice sau sociale ca pretext pentru noi represalii asupra unor instituții independente sau orientate spre opoziție.
  • Autoritățile din mai multe țări din Africa Subsahariană, Orientul Mijlociu și Asia au extins legile restrictive la discursul online sau pur și simplu închid serviciile de telecomunicații în momente cruciale, cum ar fi înainte de alegeri sau în timpul protestelor.
  • Printre țările care au suferit cele mai mari scăderi ale indexului se numără Polonia, Turcia, Burundi, Ungaria, Bolivia, Serbia și Republica Democratică Congo.

O hartă interactivă ce ilustrează schimbările din presa internațională

Plecând de la setul de date, pe care îl puteți și voi accesa și explora, am început să testăm diferite metode de a ilustra vizual informațiile. Evident că cea mai facilă metodă de indexare a acestora este cea bazată pe utilizarea hărților, așadar o primă încercare este aceea de a vizualiza situația la nivel global pe o hartă, utilizatorul având opțiunea de a filtra datele după anul în care a fost creat raportul.

De asemenea, pentru a prezenta în detaliu trendurile ce au afectat fiecare dintre continente în ultimii ani, vizualizarea de date conține și o fișă de raport pentru fiecare dintre regiuni. Aceasta cuprinde pe lângă harta de ansamblu și o diagramă de tip “Slope Chart” ce surprinde schimbările indexului din ultimii 10 ani.

FreedomHouse propune și trei mari categorii de indexare a libertății presei: state cu presă liberă, parțial liberă sau controlată de autorități. Schimbările între aceste trei categorii sunt ilustrate prin gradientul liniilor ce unesc anul de pornire al analizei, 2006, și cel final, 2016.

Libertatea presei, an de an

O hartă este extrem de utilă atunci când dorim să comparăm și să indexăm o situație într-un anumit an pe teritoriul întregii lumi sau al unui continent însă comparațiile în timp devin de multe ori destul de dificile.

O soluție extrem de simplă și eficientă la această problemă este să vizualizăm întregul set de date, an de an, pentru fiecare dintre țările cuprinse în studiu cu ajutorul unei diagrame tip Gantt.

Cât la sută din populația globală locuiește în țări cu o presă liberă sau controlată de stat?

Un punct important al raportului Freedom House se referă la populația afectată de aceste schimbări în timp, iar un mod bun de a arăta acest lucru este prin combinarea setului de date cu informații despre populația totală a fiecărui stat provenite de la Banca Mondială. “Area Chart-ul” propus devine extrem de eficient pentru a comunica foarte rapid un trend global. Faptul că din ce în ce mai multă lume la nivel global nu beneficiază de o presă liberă.

Abonează-te la newsletterul Dataplots

Download our 2021 Happiness Calendar

Your privacy

This website uses cookies through which information is stored and processed in order to improve your experience. Please read our privacy policy and cookie policy for more information.