fbpx

DataPlots #36 – 🗳️Alegeri parlamentare, 💉 Vaccinare anti-Covid, ♵ Poluarea cu plastic, 👷‍ Reorientare profesională

În ciuda importanței alegerilor parlamentare de duminică, prezența înregistrată a fost cea mai mică din ultimii 30 de ani. Toată lumea vorbește de marea surpriză AUR prin care România se alătură, din păcate, țărilor europene cu partide de extremă dreapta în parlament. Nebăgați în seamă de presă și de sondaje și cu o campanie desfășurată aproape exclusiv pe Facebook și la protestele anti-mască, liderii partidului se pare că sunt destul de cunoscuți și simpatizați prin alte bule
Pentru că tot am menționat presa, salutăm și lăudăm efortul celor de la Recorder de a prezenta înainte de alegeri catalogul viitorului Parlament (pe baza candidaților eligibili) într-o formă grafică interactivă. Nici ei nu au anticipat succesul AUR și nu i-au bagat în seamă, însă ghicim repede poziționarea lor față de temele din setul de întrebări adresate candidaților. 
Sperăm ca la următoarele alegeri din ce în ce mai mulți jurnaliști să experimenteze cu date și să vedem, pe lângă tradiționala hartă cu prezența la vot și procentele, mai multe inițiative locale de data journalism.

Ieri a început campania națională de vaccinare din Marea Britanie, iar prima persoană care a primit doza de vaccin este o femeie de 90 de ani. Autoritățile britanice au aprobat vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech la începutul lunii decembrie și au pus la punct o strategie de vaccinare națională. Articolul Bloomberg cuprinde multe explicații legate de condițiile de transport și depozitare, etapele programului și centrele care vor coordona la nivel local acțiunile. Ne-am dori ca autoritățile române să dezvolte o campanie de comunicare prin care să ofere informații pas cu pas despre programul general, etape, centre de vaccinare, procedura de programare etc.

Tot Bloomberg ne prezintă toate informațiile disponibile în prezent despre cele mai promițătoare vaccinuri anti-Covid, de la cantitatea achiziționată de diverse state până la condițiile de depozitare. După calculele lor, au fost deja alocate cel puțin 7,85 miliarde de doze. Suficient pentru a vaccina jumătate din populația lumii dacă ar fi distribuite uniform (de regulă ar fi necesare 2 doze). Totuși, acest lucru nu se va întâmpla. Țările bogate deja și-au făcut provizii. Canada și-a asigurat suficiente doze cât să acopere 400% din populația sa, în timp ce statele africane pot vaccina 5-10%. Statele UE au un procent de acoperire de 186% din populație.

De-a lungul timpului, toate civilizațiile au fost fascinate de astre și le-au asociat diverse mituri și legende. Cu toate că avem un singur cer, fiecare cultură a oferit propria interpretare. Dacă analizăm ce vedeau pe cer popoarele antice, doar câteva dintre constelații mai sunt cunoscute azi. Cerul românesc, văzut ca un ceas agrar, e format din 39 de constelații tradițioanle, cu o medie de 9,5 stele per constelație.

Anual, generăm 275 milioane tone de deșeuri din plastic, din care 8 milioane de tone ajung în oceane, omorând peste 1 milion de animale marine.
Proiectul My Plastic Footprint este încercarea autoarei de a înțelege mai bine propriul consum de plastic, cu scopul final de a comunica povestea empatică din spatele statisticilor de mai sus. Kat a ales să reprezinte fizic datele. Folosind o matriță din silicon, a creat broaște țestoase din deșeuri din plastic, fiecare țestoasă fiind realizată din 2,7 grame de plastic de unică folosință. O  țestoasă = cantitatea de reziduri din plastic generată într-o oră. 

Creșterea șomajului a făcut urgentă necesitatea înțelegerii modului în care competențele și experiențele angajaților pot fi transferate de la un job la altul. Contextul generat de pandemie și automatizare pune mulți muncitorii în postura de a se reorienta profesional. Raportul organizației Nesta cuprinde o hartă care surprinde asemănările dintre peste 1.600 de locuri de muncă și o clasificare în funcție de probabilitatea ca rolul respectiv să fie înlocuit într-un proces de automatizare. 

Abonează-te la newsletterul Dataplots

Download our 2021 Happiness Calendar

Your privacy

This website uses cookies through which information is stored and processed in order to improve your experience. Please read our privacy policy and cookie policy for more information.