fbpx

DataPlots #34 – 🏭 Migrația muncii și pandemia, 👥 isotipuri,💊vitamina D

Timp de 4 luni am urmărit subiectul alături de o echipă internațională de jurnaliști care a investigat de ce industria cărnii a fost atât de grav afectată, cum au ajuns muncitorii din România și Moldova care lucrează în Anglia să se alăture sindicatelor pentru a-și apăra drepturile sau modul în care s-au ocolit regulile carantinei pentru a salva sezonul viticol din regiunea Piedmont din Italia.
Harta interactivă arată care au fost cele mai afectate industrii, unde s-au înregistrat cele mai multe focare și câți muncitori s-au infectat în ultimele 8 luni. Datele pe care am reușit să le strângem până în prezent, în special din presă, arată că mai bine de 12.000 de muncitori s-au infectat în peste 100 de focare identificate.

Am descoperit recent o rubrică super interesantă care a apărut în perioada 1938–1945 în ziarele din SUA: Telefacts. Inițiată de Rudolf Modley, rubrica prezenta pe înțelesul tuturor statistici despre societatea și economia americană, ulterior și despre război. Graficele nu erau legate de subiectele zilei, el chiar declarând că este dificil să le pregătești în 1-2 zile cât ai avea la dispoziție: The research and finished artwork must be done in a day or two, which puts tailor-made charts beyond the reach of many newspapers. Și să nu uităm că pe vremea aia institutul de statistică nu era la un click distanță. Așa a ajuns să pornească un proiect care să-i permită să rămână independent față de subiectele zilei. Zeci de ani mai târziu, îi înțelegem perfect constrângerile și credem că încă se aplică. Cineva cu suflet mare a scanat 400 dintre graficele Telefacts și le-a urcat pe o pagină de tumblr.

Alături de muncitorii sezonieri din estul Europei, refugiații și migranții alcătuiesc o bună parte din forța de muncă esențială în lupta cu pandemia COVID-19. În fiecare zi salvează vieți și contribuie activ la economia mondială și la buna funcționare a societății în această perioadă dificilă. Cu toate acestea, de multe ori nu sunt apreciați, ba mai mult, nu le sunt respectate drepturile. 
Overseas Development Institute a lansat o platformă care cartografiază inițiativele și campaniile de recunoaștere a eforturilor depuse de migranți în ultimele luni.

S-a tot discutat în ultima vreme despre rolul pe care l-ar avea deficiența de vitamina D în agravarea simptomelor COVID-19. Deși nu există totuși dovezi clare care să indice asta, vitamina D este totuși benefică pentru sistemul nostru imunitar și e bine să știm mai multe despre ea.

Abonează-te la newsletterul Dataplots

Download our 2021 Happiness Calendar

Your privacy

This website uses cookies through which information is stored and processed in order to improve your experience. Please read our privacy policy and cookie policy for more information.