fbpx

DataPlots #27

Nu ne-am fi apucat de vizualizări de date dacă nu eram încă de la început convinși că o imagine nu numai că spune mai mult decât 1000 de cuvinte, dar o și face într-un timp mult, mult mai scurt. Acest mediu de comunicare este atât de eficient încât, ca cititori nu conștientizăm câte decizii necesită transpunerea datelor în imagini. Aplicând filtre diferite aceluiași set de date, îl poți foarte transforma ușor într-un instrument de comunicare părtinitor.

Lucrăm de ceva vreme cu un set de date care indexează migrația, sau mai bine spus, mobilitatea cetățenilor europeni, și ne tot gândim cum să îl comunicăm pentru a nu îl transforma într-o altă unealtă a retoricii anti-migratoare. De aceea, articolul celor de la The Correspondent a picat la fix.

Hărțile despre migrație pot părea informative și factuale, dar de fapt, ca orice vizualizare de date, ele nu sunt chiar neutre. O simplă hartă poate influența destul de mult opiniile anti-imigrație din Europa. Aceasta este ipoteza de la care au plecat Henk van Houtum, profesor de geografie politică, designerul Leon de Korte și jurnalistul Maite Vermeulen. Analizând în detaliu harta Frontex, poate cea mai utilizată hartă despre migrație, au găsit o serie întreagă de aspecte, de la expresii, până la culorile și elementele grafice alese, care ajută la construirea unei percepții deformate asupra fenomenului migrației în Europa.

Eurovision 2020 nu a mai avut avut loc anul acesta după cum era planificat, dar identitatea sa vizuală data-driven este una foarte reușită. Pe lângă logo și alte elemente de brand, cei de la CLEVER°FRANKE au creat vizualizări pentru a reprezenta istoria celor 65 de ediții ale concursului și performanțele fiecărei țari participante.
Un exemplu bun pentru a vedea cum se poate construi o identitate de brand pornind de la date.

Sute de incendii de dimensiuni variate cuprind an de an statul California, însă incendiile de anul acesta sunt mult mai extinse și mult mai intense decât media ultimilor ani, atingând deja recordul de 3,2 milioane de acri arși. Îngrijorător este din ce în ce mai mult zone populate sunt afectate, temperaturile sunt din ce în ce mai ridicate, iar incendiile sunt din ce în ce mai puternice.

Acum 75 de ani, SUA a lansat deasupra oraşului japonez Hiroshima prima bombă atomică, ucigând zeci de mii de oameni și distrugând oraşul. Articolul Reuters prezintă istoria armelor atomice și oferă vizualizări excelente despre atacurile de la Hiroshima și Nagasaki, dar și despre testele desfășurate cu arme nucleare din 1945 și până în prezent.

Abonează-te la newsletterul Dataplots

Download our 2021 Happiness Calendar

Your privacy

This website uses cookies through which information is stored and processed in order to improve your experience. Please read our privacy policy and cookie policy for more information.