fbpx

Ce ne-au arătat datele despre obiceiurile noastre alimentare?

6 prieteni, 523 de mese, gustări și băuturici și 9 zile de documentat ce, cum și când mâncăm.

Începutul de an este pentru mulți dintre noi o perioadă în care ne propunem multe obiective ambițioase spre un mult dorit stil de viață mai sănătos. Asta pentru noi s-a tradus în înscrierea într-un program riguros de nutriție și sport timp de o lună. O lună în care am încercat (și pentru prima data în viața noastra am și reușit) să mergem la 3 antrenamente pe săptămână și să mâncăm echilibrat și sănătos, respectând orele de masă, regulile de asociere a alimentelor și cantitățile potrivite. Cam aici eram când ne-am gândit să analizăm ce, cât și când mâncăm sau bem. Nu mai respectam meniul dat de nutriționist, nu mai mergeam la sală și ne doream să înțelegem mai multe despre obiceiurile noastre alimentare, într-un context mai relaxat, dar având încă ceva mindset de echilibru pe care voiam să îl păstrăm. Ca să facem lucrurile mai distractive, am invitat alături de noi în acest experiment încă 2 cupluri de prieteni.

Timp de 9 zile, am colectat împreună 523 de mese, gustări și băuturi. Am creat un album comun în care am indexat toate fotografiile și ne-am amuzat la comentarii savuroase, guilty pleasures și momente în care se cerea extaziat “Rețeta!”.

Nu am avut un plan foarte structurat legat de ce vom analiza. Am notat pentru fiecare fotografie din album, ora la care a fost făcută, tipul mesei (mic dejun, prânz, cină sau gustare), tipul de intrare (mâncare sau băutură) și dacă conținea sau nu carne, zahăr, fructe sau legume. Pentru băuturi ne-am uitat la câteva categorii mari: alcoolice și non-alcoolice împărțite în cafea, ceai, bere, vin sau cocktailuri.

Ce am descoperit uitându-ne la date:

  • Lucratul de acasă vs. mersul zilnic la birou a influențat destul de mult atât orele la care se mânca, dar și cantitatea de mâncare gătită acasă;
  • Pentru toți diminețile debutau optimist cu cereale și cu o cantitate impresionantă de cafea și ceai și se finalizau, uneori mult prea târziu, cu o cantitate impresionantă de mici gustări, predominant dulciuri.
  • Mai conta și ziua săptămânii. În weekend totul e permis pentru că o sa mâncăm mai sănătos de luni, nu-i așa?

Trecând peste obiectivul inițial, de a indexa datele și de a trage niște învățături (ok, ok…poate exagerăm cu dulciurile!), procesul de colectare ne-a creat un pretext și un cadru de socializare inedit, pe care probabil toți l-am repeta și cu o altă ocazie sau tratând o altă temă. Mai mult decât atât, făcând această scurtă pauza de documentare am putut și să fim mai prezenți și să conștientizăm mai bine una dintre activitățile de bază ale oricărei zile. A fost încă o ocazie de a ne juca cu datele, de a vedea cum putem folosi o activitate, la urma urmei banală, pentru a învăța și conștientiza lucruri din viața noastră de zi cu zi.

Am întârziat puțin cu finalizarea acestui proiect iar acum, în plină carantină, când mulți dintre noi ne petrecem tot timpul în casă și când gătitul reprezintă o parte mult mai importantă și semnificativă în rutina zilnică, când mulți dintre noi am învățat să creștem maia și coacem o banana bread o dată la 3 zile ca să nu aruncăm bananele, ne întrebăm oare cum s-au schimbat obiceiurile celor din jur nostru?

Abonează-te la newsletterul Dataplots

Download our 2021 Happiness Calendar

Your privacy

This website uses cookies through which information is stored and processed in order to improve your experience. Please read our privacy policy and cookie policy for more information.