fbpx

DataPlots #24

De două luni ne străduim să deslușim cum va arăta viitorul după relaxarea măsurilor de distanțare socială. Dacă la începutul pandemiei ne-am concentrat să analizăm evoluția numărului de îmbolnăviri, acum este timpul să aruncăm o privire și peste impactul pandemiei asupra economiei și societății.

V-am pregătit câteva exemple de articole care dau tonul acestei teme. Nouă ne-au folosit drept inspirație și ne-au făcut să ne gândim ce am putea să analizăm în contextul local și să căutăm baze de date relevante. 

Un joc care îți permite să alegi de câte ori ieși din casă și îți arată cât de importantă este distanțarea socială și ce urmări poate avea nerespectarea ei în comunitatea ta. Pe baza alegerilor făcute și folosind datele despre populația și paturile de spital disponibile în zonă, jocul simulează gradul de infectare, decese și vindecări.

Pandemia de coronavirus a forțat majoritatea țărilor să impună măsuri de carantină/ izolare timp de câteva săptămâni ceea ce a provocat efecte negative socio-economice, dar a făcut minuni pentru mediu. Folosind date de la NASA, echipa Reuters a construit o serie de hărți pentru a arăta calitatea aerului din marile orașe în perioada ianuarie-martie.

Cum a schimbat pandemia ceea ce gândim zilnic? Comparând căutările Google din aprilie 2019 cu cele din aprilie 2020, echipa Washington Post a încercat să ofere un răspuns la această întrebare. Multe s-au schimbat, preocupările superficiale au fost înlocuite cu sfaturi practice DIY, dar un lucru a rămas constant: suntem încă în căutarea oului fiert perfect.

Pe măsură ce saga coronavirus continuă, lanțurile de aprovizionare la nivel mondial încep să simtă presiunea. Guvernele din întreaga lume trebuie să ia decizii dificile cu privire la alimentele esențiale, asta mai ales în contextul în care unele state au limitat exporturile de produse alimentare. Situația este dificilă în special pentru țări precum Singapore, care importă aproximativ 90% din produsele alimentare.

Cel mai recent raport al locurilor de muncă din SUA a arătat o scădere cu 13,5% a salariilor non-agricole, iar rata șomajului de 14,7% este comparabilă cu cea din vremea Great Depression.

Efectele pandemiei au fost resimțite pretutindeni, brusc și foarte puternic. Datele Yelp arată că rata de închidere a afacerilor în America a crescut cu 200% în martie, iar interesul consumatorilor pentru business-urile locale a scăzut cu 50% în decurs de o săptămână sau două. Obiceiurile de consum ale consumatorilor s-au schimbat peste noapte și tot atât de rapidă a fost și reacția business-urilor în a se adapta cerințelor.

The Guardian a documentat vizual modul în care oamenii au reacționat la Ciuma lui Iustinian, Moartea Neagră și cea de-a 2-a pandemie de holeră. Chiar dacă înțelegerea noastră asupra bolilor infecțioase s-a îmbunătățit considerabil, suntem la fel de afectați de sentimentul de incertitudine precum cei de dinaintea noastră.

Abonează-te la newsletterul Dataplots

Download our 2021 Happiness Calendar

Your privacy

This website uses cookies through which information is stored and processed in order to improve your experience. Please read our privacy policy and cookie policy for more information.