Perioada dinaintea fiecărui tur de scrutin prezidențial reprezintă o adevărată cursă de înarmare pentru marile publicații americane. Doar la Washington Post există 5 echipe distincte care se pregătesc pentru monitorizarea și relatarea acestui subiect din perspectiva vizualizării de date. De aceea, modul în care sunt documentate alegerile în SUA nu mai este bazat doar pe comunicarea în timp real a prezenței la vot și a rezultatelor.
Recent Mapbox a organizat chiar și o competiție de idei pentru noi tipuri de vizualizărti de date electorale, dar și o serie de dezbateri săptămânale cu jurnaliști, inițiative civice și agenții de sondare electorală. Întreaga serie este disponibilă online alături de o grămadă de exemple de comunicare pe această temă.
Mai jos am încercat să trecem în revistă câteva dintre cele mai interesante materiale și abordări pe care le-am văzut până acum, însă cu siguranță vor apărea noi articole de jurnalism de date care vor încerca să explice rezultatul final.
Stay tuned for more! 🍿🥤
Sistemul electoral din Statelor Unite este fără îndoială unul dintre cele mai complicate din lume. În Statele Unite, un candidat devine președinte nu câștigând votul popular, ci printr-un sistem numit Colegiul Electoral, format din 538 de electori care țin locul votanţilor direcţi. Pentru ca un candidat să câştige alegerile are nevoie de susţinerea a cel puţin 270 de electori.
Americanii pot vota prin poștă, prin vot în avans sau fizic la secțiile de vot. Ca și cum nu ar fi suficient de complicat sistemul de vot, fiecare stat are propriile reguli de înregistrare pentru una din variantele de vot menționate. Pe fondul pandemiei, câteva state au decis în premieră să trimită prin poștă buletine de vot tuturor cetățenilor cu drept de vot, fără ca aceștia să trimită vreo solicitare.
Bloomberg a pregătit o secțiune unde va raporta live rezultatele alegerilor și va estima câte voturi au mai rămas de numărat.
Articolul Financial Times prezintă rezultatele sondajelor de opinie pentru fiecare stat și face o comparație cu rezultatele alegerilor de acum 4 ani. De exemplu, în Michigan, Pennsylvania și Wisconsin, unde Trump a câștigat în 2016, sondajele arată că Joe Biden are un avantaj de peste cinci puncte procentuale.
Pentru multe publicații a devenit deja o tradiția să dezvolte modele de predicții pentru alegeri. Pe baza sondajelor de opinie și a altor indicatori demografici și economici, The Economist ne asigura că Joe Biden îl va învinge cel mai probabil pe Donald Trump la votul Colegiului Electoral și va deveni noul președinte al Americii.
După ce au construit un model de predicție, pe baza a peste 40.000 de simulări, care îl arată câștigător pe Biden, echipa FiveThirtyEight s-a gândit să ne lase și pe noi să anticipăm cine va câștiga alegerile în fiecare stat sau în statele cheie. De fiecare dată când alegem un câștigător într-un stat, modelul se adaptează și modifică automat predicția generală.
This website uses cookies through which information is stored and processed in order to improve your experience. Please read our privacy policy and cookie policy for more information.