Uneori cea mai bună reprezentare a datelor nu este una vizuală. Data sonification (utilizarea sunetelor pentru a reprezenta date) este o tehnică din ce în ce mai cunoscută și mai accesibilă prin care putem “auzi” datele. Dacă în urmă cu câțiva ani trebuia să știi ceva programare pentru a crea astfel de compoziții, acum oricare dintre noi poate genera compoziții proprii, bazate pe date, folosind aplicația TwoTone. În așteptarea podcast-ului Loud Numbers, am adunat câteva proiecte interesante unde descoperim datele prin intermediul sunetelor.
În primăvară, pandemia a reușit să liniștească până și orașul New York, cel mai mare și cel mai dens populat oraș din SUA. Nivelul zgomotului a scăzut suficient de mult în timpul carantinei pentru a face ca ziua să pară mai mult o seară liniștită, greu de imaginat într-o metropolă cu peste 8 milioane de locuitori.
Insulele fantomă sunt formatiuni care au apărut pe hărți sau în povestirile navigatorilor pentru o perioadă îndelungată de timp, însă a căror existență nu a fost niciodată dovedită. Atlasul Sonor ne invită să facem o călătorie pe aceste insule fictive, să aflăm istoria lor și să ascultăm muzica pe care compozitorul Andrew Pekler și-a imaginat-o pentru fiecare.
“Noisy City” este un proiect experiment care prezintă cu ajutorul sunetului poluarea fonică din Bruxelles. Indexarea datelor în funcție de mai mulți parametri senzoriali (în acest caz, culoare și intensitatea zgomotului) ajută la crearea unei conexiuni empatice între cititor și poveste. O idee simplă de reprezentare și foarte eficientă – peste harta de poluare fonică a orașului au fost suprapuse sunete cu o intensitate echivalentă cu nivelul mediu de decibeli anual aferent fiecărei zone.
Data-Driven DJ folosește seturi de date pentru a produce muzică. Two Trains redă o plimbare cu metroul prin trei cartiere din New York (Brooklyn, Manhattan și Bronx) pentru a ilustra inegalitatea veniturilor din oraș. Fiecărei stații îi sunt atribuite instrumente muzicale și sunete în funcție de venitul median net al unei gospodării din zona respectivă. De exemplu, în zonele foarte bogate calitatea sunetului este mai bună, iar volumul melodiei crește.
Mark Temple, profesor de Biologie Moleculară la Universitatea din Sydney, a creat un instrument online unic prin care secvențele ADN sunt codate, procesate și transformate în sunete. Algoritmii din spatele cercetării sunt greu de înțeles în afara sferei academice, însă ideea că îți poți asculta genele ni se pare super cool.
This website uses cookies through which information is stored and processed in order to improve your experience. Please read our privacy policy and cookie policy for more information.