Te-ai uitat vreodată cu atenție la biblioteca ta? Te-ai gândit ce poveste i-ar spune unui necunoscut despre tine?
Despre noi ar spune că citim multe cărți de specialitate, atât în română, cât și în engleză, că cel puțin unul dintre noi a studiat arhitectura și că cineva citește beletristică contemporană. Însă ce nu poate spune este câte dintre aceste cărți au fost cu adevărat citite. Am profitat de momentul în care a trebuit să ne schimbăm biblioteca și am făcut un inventar al cărților pe care le avem.
Am găsit cărți care ne fac să părem super inteligenți pentru că le avem în bibliotecă, dar pe care nu le-am citit – Forensis: The Architecture of Public Truth – cărți despre care nu am vrea să recunoaștem că le-am citit – Mindfulness in Eight Weeks – cărți de care uitasem – Pe drum sau De veghe în lanul de secară – cărți care ne-au făcut să rememorăm imediat perioadele din viața când le-am citit – Catch-22 – și multe cărți pe care nu le-am terminat de citit – sunt prea multe ca să alegem un singur exemplu (aici Răzvan e campion).
Ne-am dat seama că era mult prea complicat să facem o vizualizare de date pe cărțile citite individual, așa că le-am inventariat la comun, folosind schema propusă de Giorgia Lupi și Stefanie Posavec în Draw Observe, Collect, Draw!
Scurt inventar:
- Avem 221 de cărți în bibliotecă, dintre care 23,6% ficțiune, 55,6% non-ficțiune și 20,8% albume (artă, arhitectură, lifestyle).
- 75% sunt cumpărate, 25% sunt primite cadou (din care 80% sunt necitite ÎNCĂ)
- Am aflat că am citit doar 25,8% din cărți (!!!), iar procentul cărților începute este de 27,6%.
- Necitite sunt mai puțin de jumătate (46,6% – asta înseamnă 103 cărți), un procent mult mai mare decât ne-am imaginat.
- Din categoria ficțiune, 40,3% sunt cărți pe care Răzvan probabil că le-a abandonat după 30-50 de pagini.
- Citim mai multe cărți în română decât în engleză, cu toate că numărul lor este aproximativ același – 59,7% din cărți sunt în română, restul în engleză.