fbpx

Dataplots #23

Trebuie să recunoaștem că ne-am cam luat cu pandemia și am neglijat newsletter-ul săptămânal. Dar să știți că nu am stat degeaba (acasă). Am inventariat evoluția numărului de îmbolnăviri de COVID-19 pe teritoriul României și relațiile dintre primele 123 de persoane infectate, iar alături de prietenii de la Decât o Revistă (care ne trimit zilnic un Jurnal de pandemie) ne-am uitat la evoluției cazurilor de coronavirus în Europa și la cele mai importante restricțiilor impuse de statele europene.

Evoluția numărului de îmbolnăviri de COVID-19 și relațiile dintre cei infectați

Analiza relațiilor dintre primele 123 de cazuri de COVID-19 confirmate pe teritoriul României în decurs de 17 zile. Pentru că urmărirea relațiilor dintre persoanele infectate a devenit dificilă, am încetat actualizarea graficului la pacientul cu nr. 123.

Ce măsuri a luat Europa împotriva COVID-19 și unde e România.

Urmărește în grafic:

  • evoluția cazurilor din țările europe și măsurile impuse de fiecare, raportat la primul caz semnalat;
  • raportul numărului de îmbolnăviri la un milion de locuitori (în 16 martie, ziua 19 de la debut, România avea deja 8 cazuri / 1 milion de locuitori, pe când Italia a ajuns la 8 cazuri / 1 milion de abia în ziua a 27-a);
  • momentul apariției primului caz, raportat la momentul apariției epidemiei în Europa.

Comunitatea geo-spatial.org

Geo-spatial.org a realizat o hartă a distribuției spațiale a tuturor cazurilor COVID-19 confirmate, o statistică care arată evoluția pe zile, precum și un grafic ce permite vizualizarea legăturilor de contaminare. Navigarea prin grafic prezintă și detaliile relevante fiecărui caz – vârsta, sexul pacientului, localitatea în care a fost inițial depistat ca pozitiv, statusul, precum și sursa acestor informații.

Buletin de București

Livetext-ul Buletin de București este însoțit de grafice ce prezintă evoluția cazurile de Covid-19 în București și în restul țării.

Casa Jurnalistului

Casa Jurnalistului monitorizeză, pe lângă numărul de cazuri raportate în România și în Europa, câți oameni sunt testați în România, numărul și distribuția persoanelor aflate în izolare/ carantină.

Centrul pentru Inovație în Medicină și RaportuldeGarda.ro

Au publicat o simulare despre posibila evoluție a epidemiei COVID-19 în România, despre momentul în care am putea avea impactul maxim și despre ce putem face încă de acum pentru a influența evoluția epidemiei și pentru a ne încadra în scenariul cel mai favorabil. Simularea se bazează pe metodologia unui model predictiv de evoluție a epidemiei COVID-19, descris în revista The Lancet.

Încă de pe vremea când nu exista niciun caz local de infecție cu coronavirus, presa internațională raporta evoluția epidemiei în lume prin articole ce includeau explicații grafice. Pe unele dintre ele le-am menționat și noi în edițiile anterioare. Între timp, serverele Tableau Public au fost puse la mare încercare și departamentele de data journalism din întreaga lume au lucrat continuu.

Cele mai vulnerabile categorii de muncitori în fața pandemiei COVID-19

După cum ne așteptam, cadrele medicale conduc acest clasament, ei fiind cei mai expuși la infecții prin natura muncii lor.

Harta răspândirii epidemiei în lume

REUTERS GRAPHICS oferă o documentare la zi a răspândirii virusului în lume, a numărului de îmbolnăviri, vindecări și decese pentru toate statele care au înregistrat cazuri.

Câte articole de cercetare despre COVID-19 s-au publicat?

O analiză Reuters arată că cel puțin 153 de cercetări – documente epidemiologice, analize genetice și rapoarte clinice – care examinează fiecare aspect al noului virus COVID-19 – au fost publicate de la începutul epidemiei. Dintre acestea, 92 nu au fost niciodată validate de către comunitatea academică.

Cele 4 scenarii de răspândire a coronavirusului

Cel mai viralizat articol grafic interactiv despre coronavirus a fost, cu siguranța, cel din  Washington Post care prezintă cele 4 scenarii de răspândire a virusului, în funcţie de măsurile adoptate de autorităţi: nicio reacție din partea autorităților, distanțare socială moderată, distanțare socială masivă și tentativă de carantină generală.

Înscrie-te la newsletter-ul DataPlots

Sursa ta de știri săptămânale bazate pe date din domeniul politicii, societății și culturii, compusă din povestiri cu date provenite de la publicații precum Net York Times, The Guardian, Politico și multe altele.