fbpx

Culoarea în vizualizările de date

Vizualizarea de date constă în transpunerea numerelor în forme geometrice (arii, linii, puncte). Indiferent de ce formă le dăm, ele au nevoie și de un strop de culoare. Uneori culorile doar ajută să facă aceste forme vizibile, dar de cele mai multe ori ea reprezintă o altă formă de codare a numerelor și categoriilor.

Când și cum folosim culorile în vizualizarea de date?

Culorile în degrade sunt foarte bune pentru a ilustra un tipar. Cu toate acestea este foarte greu să descifrezi valorile numerice reprezentate cu ajutorul lor și să faci diferențe între valori foarte apropiate. Este mult mai bine să afișezi valorile sub forma unor bare și să utilizezi culori pentru a reprezenta categorii.

Nu folosi mai mult de 7 culori într-o diagramă. Dacă ai deja mai multe, grupează categoriile reprezentate de acestea pentru a simplifica paleta cromatică. Culorile îi ajuta pe cititori să diferențieze între categoriile de date. Cu toate acestea, cu cât folosești mai multe culori într-o diagramă, cu atât aceasta devine mai greu de înțeles, iar cititorii vor avea nevoie de mai mult timp pentru a consulta legenda.

Explică-i cititorului ce reprezintă fiecare dintre culorile folosite. Fiecare element vizual care reprezintă o valoare sau variabilă trebuie explicat; Ce reprezintă înălțimea diagramei? Ce reprezintă diametrul cercurilor de pe hartă? Același lucru este valabil și pentru culori. Iată doar câteva idei despre cum să construiești paleta de culori:

În vizualizarea de date griul este cea mai importantă culoare. Utilizarea culorii gri pentru elemente mai puțin importante pune, prin contrast mai bine în evidență elementele importante, colorate strident. Griul este de asemenea foarte util pentru date generale de context, explicații mai puțin importante, pentru a arăta elementele neselectate sau pentru a “calma” imaginea generală a diagramei.

Ai grijă ca diagrama ta să aibă un contrast cât mai bun. Acest lucru este extrem de important și în cazul textului: cu cât este mai mic, cu atât trebuie să crească contrastul dintre culoarea acestuia și cea a fundalului. Raportul de contrast dintre fundal și elementele din prim-plan trebuie să fie de cel puțin 2.5 pentru textul scris mare și de cel puțin 4 pentru cel mic. Este de asemenea recomandat să eviți folosirea nuanțelor complementare pentru fundal și prim plan (roșu și verde, portocaliu și albastru), precum și culorile extrem de deschise pentru fundal. Folosește acest tool pentru a evalua paleta de culori aleasă de tine.

Ia în considerare modul în care sunt poziționate culorile în relație unele cu altele. Cu cât este mai mică suprafața colorată și cu cât sunt mai mari distanțele dintre elementele colorate, cu atât sunt culorile mai greu de comparat. Suprafețele mici pot fi colorate cu nuanțe mai contrastante, iar suprafețele mari pot fi mai deschise la culoare.

Folosește culori “intuitive”. Atunci când te decizi cu privire la o paletă de culori, gândește-te și la background-ul cultural al audienței tale. Folosește pe cât posibil culori pe care în mod normal cititorii le-ar asocia cu subiectul/datele comunicate. De exemplu, pentru a reprezenta elemente din natură: verde= păduri, albastru = lacuri.

Folosește culori deschise pentru valorile mici și culori închise pentru cele mari. Când folosești degradeuri de culoare, ai grijă ca valorile mici să fie mereu codate cu ajutorul culorilor deschise, luminoase iar cele închise să fie codate cu niște culori închise.

Nu folosi culori în degrade pentru a ilustra categorii. Poate fi tentant să folosești nuanțe de albastru pentru a diferenția categoriile, poate și pentru a-ți face diagrama mai puțin încărcată. Cu toate acestea, unii cititori pot asocia culorile închise cu valori mai mari și culorile mai deschise cu valori mai mici, alterând mesajul. Folosește culori diferite, chiar complementare pentru categoriile reprezentate. Astfel, cititorii vor crea asocieri mai puternice și vor putea identifica mai bine categoriile pe care le urmăresc în conținutul graficului.

Dacă vrei să scoți în evidență modul în care o valoare diferă față de o valoare medie (media națională de exemplu) poți folosi o paletă de culori divergente. Este important ca cele două extreme ale paletei de culori să fie foarte ușor de distins una de alta, iar pentru mijlocul valorii e bine să folosești o nuanță deschisă de gri.

Gândește-te la persoanele cu deficiențe de vedere cum ar fi daltonismul. Dacă te folosești de culori cu o luminozitate diferită beneficiezi de avantajul de a le permite și acestora să distingă culorile și implicit categoriile descrise de diagrama ta. Există foarte multe tipuri de deficiențe de vedere: folosește această aplicație online pentru a te asigura că și aceste persoane pot interpreta corect graficul tău:

Abonează-te la newsletterul Dataplots

Download our 2021 Happiness Calendar

Your privacy

This website uses cookies through which information is stored and processed in order to improve your experience. Please read our privacy policy and cookie policy for more information.